1.ALTIN
Türk insanın çok sevdiği yatırım araçlarından biridir. Uzun yıllardır insanlar birikimlerini altına yatırmayı tercih eder. Çünkü altın genelde değeri yükselen bir şeydir.
2.DÖVİZ
Altından sonra en çok yatırım yaptığımız araçlardan biri de döviz. Özellikle dolar ve Euro’yu hem borç verirken hem de birikim yaparken kullanıyoruz. Dövizi alımını düşükken yapmak kazançlı oluyor. Ama bunu yaparken son yıllardaki döviz fiyatlarına göz gezdirin. Çok yükseklere çıkmışsa almaktan çekinin.
3.MEVDUAT
Paranızı Türk Lirası ya da döviz cinsinden mevduat hesabına yatırmak belki de en garanti yatırım araçlarından biri. Çünkü kazancınızı biliyorsunuz ve bunun altına inme durumu yok. Bu yüzden mevduat garantilidir ancak her zaman çok kazançlı olmayabilir. Döviz ya da altındaki dalgalanmalar daha çok kazandırabilir.
4.HİSSE SENEDİ
Hisse senedi ve borsa yatırımları en riskli yatırım gruplarından bir tanesi. Burada kulaktan dolmak önerilerden ziyade iyi bir yatırım uzmanıyla çalışmak önemli. Ya da borsa endeksinin çok düşük olduğu zamanları değerlendirebilirsiniz. Ya da garantili kağıtları alabilirsiniz.
5.REPO
Kısa dönemli bir menkul kıymetin belirli bir süre sonra ilk satıcı tarafından geri alınması işlemidir. Repo işlemlerine konu olabilecek menkul kıymetler şunlardır; devlet tahvilleri, hazine bonoları, banka bonoları, banka garantili bonolar, kamu ortaklığı idaresi ve Toplu Konut idaresince ihraç edilen borçlanma senetleri ile borsa işlem gören borçlanma senetleri.
6.YATIRIM FONU
Yatırım Fonları halktan topladıkları paralar karşılığı, hisse senedi, hazine bonosu, altın gibi sermaye piyasası araçlarından oluşturdukları portföyleri yönetirler. Risk ve getiri yönünden iki tip fon vardır. A tipi ve B tipi fonlar. A tipi fonlar, hisse senedi içerdiğinden daha fazla fiyat dalgalanmasına sahiptir. Fon kazançları Kurumlar Vergisinden muaf tutulmuştur. Gelir vergisi ise sadece B Tipi Yatırım Fonlarının geliri üzerinden %11 oranında stopaj ve fon payı kesilerek yatırılır.
7.EMLAK VE GAYRİMENKUL ALIMI
Son yılların en kazançlı yatırım araçlarından biridir. Özellikle prim yapan yerlerden gayrimenkul alanlar, paralarına ciddi anlamda değer kazanabilirler. Ancak burda da her yatırım yapan aynı kazancı sağlar diye bir kural yok. Yükselen emlak fiyatları birkaç sene sonra düşebilir. Metro, metrobüs gibi toplu ulaşımda bazı bölgelerin değerini arttırıyor.
8.LİKİT FON
Sabit getirili ürünler, tahvil bono repo gibi %100, bono repo bono ya da hisse senedi olabilir. Likit fonlar B tipi yatırım fonu grubuna giriyor. 180 günden kısa vadeli kağıtlar var sabit getirili ürünleri barındırır.
9.DEVLET TAHVİLİ
Devlet tahvili devletin 1 yıldan uzun vadeli borçlanma ihtiyaçlarını karşılamak için Hazine Müsteşarlığı tarafından çıkarılan borçlanma senetleridir. Bu finansal araç uygulamasında devlet belirtilen tarihte -vade- faiz getirisiyle beraber ödeme yapmayı garanti eder. Devlet tahvillerinden tüzel kişiler faydalanabildiği gibi, bankalar da tahvilleri bilançolarının aktif kaleminde yatırım aracı olarak bulundurabilirler. Devlet tahvilleri sabit faizli, değişken faizli olabildiği gibi dövize endeksli de olabilirler.
10.BES
Bireysel emeklilik sistemi BES üzerinden birikim yapabilirsiniz. Buradaki en büyük avantaj devletin getirdiği %25’lik gelir vergisi avantajıdır. Yeni siz 200 TL’lik bir birikim yaptığınızda BES hesabınıza 250 TL yatar. Birikimleriniz Bireysel Emeklilik Sigortası şirketleri fon, hisse senedi, tahvil gibi yerlerde değerlendirilir. Belli bir yıl sonra birikimlerinizin tamamını kazancınızla birlikte çekebilir ya da size maaş olarak bağlanmasını talep edebilirsiniz.
EN UYGUN SİTESİNDEN SADECE ALTIN BÖLÜMÜ BİRAZ ALINMIŞTIR DİĞERLERİ TAMAMI ALINMIŞTIR!!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder